18. 02. 2011 - Články -> Terénní programy ATK Most

Bílina - Výměnný program ATK šetří zdraví i peníze


Základem pro práci s toxikomany je filosofie Harm Reduction - snižování škod spojených s užíváním OPL(Omamných a psychotropních látek). Nejdůležitější službou, kterou uživatelům nabízíme je výměnný program. Prostřednictvím této služby klientům měníme čisté injekční sety za použité. Je důležité zdůraznit, že Injekční sety měníme, nikoli dáváme zadarmo! Díky tomu se nám vrací infekční materiál, který se dále ekologicky odstraňuje, a tím se i snižuje počet odhozených injekčních stříkaček na ulici, na dětských hřištích a jiných místech, kde se běžně pohybujeme my a naše děti. Za období od 1.1.2010 do 31.12.2010 terénní pracovníci vyměnili s klienty necelých 21 000 použitých injekčních setů za čisté. Dokážete si představit, jak by vypadaly ulice, kdyby tato služba nebyla v Bílině poskytována?
Zrušení či omezení této služby by ovšem neznamenalo, že by klienti přestali užívat OPL, protože by neměli čím. Znamenalo by to pouze to, že by si „šlehali" dál, ale špinavými injekčními sety a často by si je i půjčovali od svých „kamarádů". Závislosti se nedá poroučet, a když musíš, tak musíš a je ti jedno jak! To by ovšem mělo za následek pouze jedinou věc, a to šíření infekčních onemocnění typu HIV/AIDS, HCV, HBV, Syfilis a další (tyto nemoci se šíří prostřednictvím krve, nechráněného pohlavního styku a z matky na plod). Pro představu jeden injekční set stojí (Injekční stříkačka, dezinfekční čtverec, sterilní voda a bavlněná kulička) 7.71Kč. Pokud bychom klientovi měnili 2 sety denně, tak cena za rok je 2 814,15 Kč. Pokud by se klient nakazil žloutenkou typu C, tak léčba stojí 250 000 - 500 000Kč a pokud by se nakazil HIV/AIDS, tak léčba stojí 750 000 - 1 250 000Kč ročně. Tím, že tuto službu podporujeme, nejen šetříme, ale zároveň chráníme nás a naše děti před infekčními nemocemi a pohozenými injekčními sety. Od experimentu s drogou k drogové závislosti je snadná cesta. Z nemoci zvané závislost zpět k plnohodnotnému životu to jde již hůře, přesto nás neváhejte kontaktovat, pomůžeme nalézt cestu Vám i Vašim blízkým.
Terénní pracovníky Přemka a Tomáše označené černou tlapkou ve žlutém poli na batohu, zastihnete v pondělí, středu a pátek od 12 do 14 hodin v okolí nádraží ČD a pak až do 19 hodin na tel. čísle: 728714053. Autor: Jan Šroub, terénní pracovník.foto