1. 06. 2011 - Články -> Linka duševní tísně

svobodný hlas 17. listopadu 2010 strana 5

Mám velký problém. Zamilovala jsem se do kluka, který čtyři mesíce bere pervitin. Zažila jsem s ním hrozné stavy: mluvil z cesty, čtyři dny nespal, měl halucinace... Sama nepiju, nekouřím, oba jsme středoškoláci. Říkal, že ho do toho dostal kámoš a kvůli mně přestane, když s ním budu chodit. Ráda bych mu pomohla, ale jak? (Markéta, Podbořany)

Milá Markéto, tak to je velký problém. Patří hlavně vašemu příteli, váš je „jenom" do té míry, že vás trápí. Vy ho ale nemůžete řešit za něj. A to je u drogové problematiky největší kámen úrazu: člověk, který drogu užívá, musí sám chtít toho nechat, jinak jde veškeré snažení vniveč. A nechat toho bude chtít, až když mu užívání pervitinu přestane přinášet potěšení, které mu zpočátku přináší (proto lidé začínají brát drogy), a začne si vybírat svou daň, která může být u každého různě vysoká. Dokud droga něco dává a zdánlivě skoro nic nebere, není důvod chtít něco měnit. „Mám to pod kontrolou" říkají ti, kteří už to dávno pod kontrolou nemají, které už má pod kontrolou droga. Ukáže se to v momentě, kdy člověk chce odolat a nevzít si další dávku...

Váš přítel bere zatím čtyři měsíce, je na začátku své drogové kariéry. To je na jednu stranu dobrá zpráva, na druhou stranu ale i fakt, že ještě nenasbíral nepříjemné zkušenosti, které by ho nutily přestat. Patrně vám svoje soužití s drogou nelíčí nijak dramaticky - jen ho k tomu přistrčil kámoš, o nic nejde, a kdybyste s ním chodila, tak by hravě přestal. Drogoví uživatelé často slibují, ale sliby bohužel bývají mnohdy účelové a plané (přestože ve chvíli, kdy je vyslovují, jim třeba oni sami věří). Slibuje-li vám skoncování s drogou, navrhněte, ať se nechá vámi doprovodit za odbornou pomocí.

A jsme u důležitého bodu: Markéto, nepouštějte se do pomoci svému příteli sama. Přijměte fakt, že vztah a city jsou jedna věc, ale nemoc (a závislost je nemoc) je věc druhá. S nemocí je potřeba se obrátit tam, kde se na ni specializují. V případě drog odborníky najdete v K-Centru, nejbližší je K-centrum v Žatci, Chelčického náměstí 202 (tel.: 415 710 514, poradenský program: 776 238 693) nebo v Mostě, Jilemnického 1929 (tel: 476 102 288). Pokud přítel nebude ochoten tam s vámi jít, vydejte se tam třeba i sama nebo v doprovodu dobré kamarádky či jiného blízkého člověka. Pracovníci K-Centra vám zodpoví vaše dotazy, vysvětlí podstatu a vývoj drogové závislosti a pomohou vám pochopit, kam až můžete v pomoci příteli zajít, aniž byste samu sebe ohrozila.

Pokud by váš přítel s drogou nepřestal, nastane pravděpodobný scénář všech „perníkářů": bude stále drsnější, k okolí i k vám, nedodělá patrně školu, přejde k rizikovější aplikaci jehlou (pokud tak již nečiní), pravděpodobná je kriminalita, kdy ho závislost donutí opatřovat peníze na drogy trestnou činností). Člověk v takovém stavu není soudný, proto si nemusí uvědomovat rizika svého počínání. Při pohlavním styku by nevnímal nutnost použít ochranu a vy byste byla vystavena riziku nákazy žloutenkou a jinými pohlavně přenosnými nemocemi včetně HIV. Zní to tvrdě, ale takový je vývoj s drogou. Teď je důležité, abyste si připomínala, že se nemůžete obětovat pro pokus o záchranu přítele - protože vy ho zvenčí ani zachránit nemůžete, musí se do toho opřít on sám. Vy mu můžete jen ukázat cestu, jak na to, a ta cesta v tuto chvíli vede do K-Centra.

Nevím, jaké vztahy má váš přítel se svou rodinou, zda se dá čekat opora, spolupráce. Droga se brzy stane problémem celé rodiny, zasahuje do vztahů, do majetku, do plánů. V K-Centrech se dostává poradenství a podpory i rodičům, fungují tu tzv. rodičovské skupiny, na kterých mohou rodinní příslušníci drogových uživatelů společně s odborníky sdílet své zkušenosti a pocity a promýšlet další kroky, jež by vedly ke zlepšení situace. Do takové skupiny byste samozřejmě mohla docházet i vy jako partnerka člověka, který užívá drogy, pokud byste měla zájem.

Markéto, síla člověka spočívá i v tom, že si dokáže říct „tady jsou moje hranice a dál už nepůjdu". Moc vám přeji, abyste našla odvahu zabránit sebedestrukci, která vám reálně hrozí, pokud se s přítelovou drogou chcete prát sama. Přeju, abyste dokázala pomoct příteli ve využití šance odborné pomoci a on aby šanci zúročil. Jenom tak zažijete plnohodnotný partnerský vztah, vztah s člověkem, nikoli s drogou. Držím vám palce, je to jen na vás...

Pracovnice Linky duševní tísně, Most