1. 12. 2014 - Články -> Linka duševní tísně

Na Linku duševní tísně se obrací klienti s různými problémy, jejichž řešení je vždy možné. Dnešní příběh se dotýká péče o nemocného člena rodiny.

Volající je žena, dle hlasu středního věku. Na Linku dušení tísně se obrací s prosbou o pomoc. Po úmrtí maminky se stará o tatínka ve 30 km vzdáleném městě. Většinou za ním dojíždí na víkend, poklidit a uvařit. Tatínek není dlouhodobě zdráv, k jeho věku 74 let se přidala i rakovina prostaty. Při hospitalizaci mu lékaři řekli diagnózu, která není příznivá. Volající žena najednou neví, co má dělat, jak se má chovat, jak se vlastně starat. Nejprve asi zpanikařila, jak říká - navrhla, že otce přestěhuje k sobě domů, ale to odmítl. Pořád mu volá, stále se strachuje a sama cítí, jak mu její přehnaná péče vadí. Uznává, že se velmi soustředí na tatínkovo zdraví, přesto, že se sám cítí relativně dobře. Volající žena se bojí sama sebe ptát, co dál… až bude zdravotní stav tatínka neúnosný. Jak se s odcházením vyrovnat? Jak se na konec připravit? Lze to vůbec? Je zoufalá, stydí se za myšlenky, které jí napadají, proto vyhledala telefonickou pomoc.

Umíte si představit, jak obtížné musí být se svěřit s dotazem, týkající se umírání a smrti? Je dobře, že s tak těžkým tématem nezůstáváme sami. Trápí – li Vás stejný problém neváhejte, využijte NONSTOP pomoci Linky duševní tísně na čísle 476 701 444, skype kontakt ldt.most anebo internetové poradenství ldt.most@seznam.cz.

Článek zveřejněn na FB Linka Duševní Tísně dne 23.8.2014