1. 06. 2011 - Články -> Linka duševní tísně

svobodný hlas 19. ledna 2006 strana 4

duševní posilovna: když srdce zasáhne nevěra

Linka duševní tísně, dobrý den...Mužský hlas pomalu a se studem začíná vyprávět, jak od něj před několika měsíci odešla manželka i s maličkou dcerkou. Odstěhovaly se k jeho kamarádovi. Muž se s nimi stýká, obě velmi miluje a udělal by kdeco pro obnovení společného života - kdyby ovšem věděl, CO vlastně má udělat. Takhle se jen stále víc trápí, stýská se mu, opouští ho optimismus. Pracovnice poslouchá citlivého a inteligentního muže, vnímá jeho zadržované slzy i letmou zmínku o sebevražedných úvahách.

Nevěra je banální, dokud ji nezažijete

Nevěra...Zní to tak jednoduše, že nás to může lákat i k jednoduchým závěrům a radám. Najít viníka, odsoudit ho a potrestat, politovat toho druhého, zbytečně neslepovat rozbitý hrneček...Jenže zvenku vidíme jen zlomek a ve skutečnosti to bývá víc než složité. Dít se může leccos. Má někdo z partnerů podezření na nevěru toho druhého? Nebo už má nějaký jednoznačný důkaz? Dozvěděl se třeba něco od přátel? Přiznal se mu sám partner? Přišlo to jak blesk z čistého nebe, který udeřil do harmonického vztahu, nebo byly mezi partnery dlouhodobé neshody? Šlo o shodu náhod a ojedinělé podlehnutí nějaké situaci, nebo vznikl citový vztah? Kdyby chtěl nevěrný partner zachovat rodinu, dokázal by mu ten druhý odpustit a nadále s ním žít? Jsou v rodině děti? Stalo se v minulosti již něco podobného? A mnoho dalších otázek...

Odřízněte se od zraňujících informací

Roli hrají i povahy obou partnerů. Klidná a trpělivá bytost čelí nevěře jinak než temperamentní a aktivní osobnost. Pro kohokoliv ale platí několik dobrých doporučení, která jsou přece jen docela univerzální. Zkusme si je prosím připomenout třeba pro případ, že bychom měli utěšovat někoho z přátel, kterého zranila partnerova nevěra. Především je dobré doporučit, aby žádný z partnerů do problému nezatahoval rodiče, sourozence a už vůbec ne děti. Mohlo by se totiž stát, že i když se mezi partnery časem vše urovná a usadí, tak v rodinných vztazích problém zůstane a ponese s sebou napětí do budoucna. Další rozumná rada partnery varuje: Nehrajte si na detektiva. Čím víc toho budete vědět, tím hůř pro vás". Řešení se nijak nepřiblíží tím, když budu vědět spousty podrobností, jen mne to bude víc zraňovat a bolet. Rozumné také je nevyčítat - jednak se tím ničemu nepomůže, jednak hrozí partnerův útěk do míst, kde najde víc pochopení.

Prvotní šok odsune rozum na druhou kolej

Co lze poradit člověku, který se právě dozvěděl o nevěře svého partnera? Hlavně je potřeba motivovat ho k tomu, aby neudělal nic ukvapeného. Naprosto pochopitelně právě prožívá šok, emoce ho zaplavují a rozum je prozatím odsunutý na druhou kolej. Jakékoliv náhlé řešení by mohlo napáchat škody do budoucna. Dobré je nechat takového člověka „vypustit emoce", ať se v naší blízkosti vypláče, vynadává, ať trochu vychladne. Užitečné pro něj může být pro první chvíle odejít z bytu, třeba přespat jednu noc u přátel, je-li to možné. Můžeme zkoušet mluvit i o tom, co by asi dotyčný člověk potřeboval, aby mohl zase partnerovi začít věřit a žít s ním, pokud tam je nějaká naděje na obnovení společného soužití.

Poslední fází je rozvod

Co lze doporučit člověku, který dlouhodobě žije ve vztahu poznamenaném partnerovou nevěrou? Je dobré se ptát, co ve vztahu funguje, zda a jak spolu partneři komunikují, jestli spolu mluví o svých pocitech a o svých plánech. Jestli došlo na úvahy o rozvodu. Nakolik jsou do situace zasvěceny děti. Užitečné je přimět podváděného člověka k hledání odpovědi na otázku „jak dlouho to asi ještě dokážeš vydržet?". Když někoho milujeme, dokážeme totiž leckdy vydržet opravdu mnoho - bohužel ne vždy ku prospěchu věci. Vhodné je, když nevěrný partner pocítí jakýsi vývoj našeho chování směrem k němu: zpočátku je dobré udržovat obvyklý řád domácnosti, zachovávat vše fungující (včetně sexuálního soužití, je-li to možné). Po nějaké době by ale mělo dojít k určitému rozvolňování, ke změnám zázemí - například nebude navařeno, partnerka půjde večer někam ven. Jsou to jasné signály „snažila jsem se, ale reakci jsem nezaznamenala, proto o mne můžeš přijít a proto je tvé zázemí ohroženo". Poslední fází je „nůž na krk" neboli žádost o rozvod.

Odborníci pomáhají řešit složité vztahy

Hlavně mějme stále na mysli, že existují rodinné poradny (jsou bezplatné, nepotřebujete tam žádné doporučení, nemusíte sdělovat své jméno), psychologové, linky důvěry. Lidské vztahy jsou složitá věc a není lehké rozumět všemu, co nás samotné ovlivňuje. Přitom může existovat odborná ruka, která dokáže rozplést naše dlouho zašmodrchávané klubko a vrátit nám tak pevnou půdu pod nohama. Pracovníci Linky duševní tísně (476 701 444) často bývají tou první pomáhající rukou, chápajícím uchem, povzbuzujícím slovem. Prosím, nebuďme na své trápení sami, bojujme za své štěstí i tím, že dokážeme vyhledat pomoc. Nikdo z nás si nezaslouží, aby se trápil. S přáním bezpečného domova

Sylva Vozábová