1. 12. 2014 - Články -> Linka duševní tísně

Na Linku duševní tísně se obrací klienti s různými problémy, jejichž řešení je vždy možné. Dnes na téma dluhová past.

Včerejší noční telefonát věřím, že zaujme Vás stejně tak, jako nás, kteří jsme v rámci noční služby byli jeho součástí. Noční čas si vybrala klientka, která se představila jménem, což ale není nutné, protože v našich hovorech je vždy zachována anonymita klientů. Možná, že klientka chtěla, aby hovor pro ni nebyl neosobní.

Petra je rozvedená pracující žena kolem 40 let. Pracuje jako referentka v nejmenovaném podniku. Petra se rozvedla kvůli lásce k jinému muži, vztah ale nevyšel, a ona zůstala sama.

Po rozvodu žije s 13 letou dcerou, která nesla rozvod rodičů velmi špatně. Petra vnímá to, že za manželství měla jinou životní úroveň, a mohla tak dopřát všem členům rodiny vše co chtěli. Co žije sama vnímá, že dcera často opakuje, ,,že s tátou se měly líp“. Snad pro pocit špatného svědomí začala Petra dceru zahrnovat dárky, kterými jí chtěla vše vynahradit. Telefon, tablet, značkové oblečení, drahé kroužky, kosmetika. Vše bylo náročné, ale nechtěla dceři sebrat radost a poslouchat výčitky. Nejprve to řešila půjčkou od kolegyně, když nemohla vyjít…. Pak ale začala spirálu dluhů v rámci ,,výhodných půjček“. Dluhy a splátky se staly nedílnou součástí jejího života a cítí, že jí velkou část mzdy a výživného spolknou právě ony. Jak z dluhů ven? Má říct dceři, že jí drahé dárky bez nevýhodných půjček kupovat nemohla a nadále již nemůže?

Znáte podobný příběh z okolí? Nebo i Vy právě takový prožíváte? Pokud ano, neváhejte a využijte náš NONSTOP provoz Linky duševní tísně na čísle 476 701 444, skype kontakt ldt.most anebo internetové poradenství ldt.most@seznam.cz.

Článek zveřejněn na FB Linka Duševní Tísně dne 23.7.2014