1. 06. 2011 - Články -> Linka duševní tísně

svobodný hlas 15. prosince 2010 strana 5

pohotovost pro bolavou duši

Nedávno jste se zmínila o hospicu. Ten asi nebude dostupný pro „běžné občany", ale jen pro ty majetnější, že? (Pavel, Louny)

Když člověk trpí velice vážnou nemocí a ani nejmodernější medicína mu již není schopna pomoci, přibližuje se konec života. Ošetřující nemocniční personál při veškerém snažení nemůže pomoci. Poskytuje sice kvalitní léčbu a péči, kterou se snaží zhoubnou nemoc porazit, ale mnohdy mu nezbývá čas a leckdy ani schopnosti k řešení psychických, sociálních a jiných problémů. Nedokáže se zastavit a společně s nemocným hledat odpovědi na důležité otázky existence a jejího smyslu. Vždyť v nemocnici se léčí, lidé se odtamtud vracejí zpět do života, je tam plno pulsující energie a pohybu, zatímco když nemoc vítězí, tak člověk ze života odchází, narůstá jeho potřeba intimity a klidu. Účelem hospice je pečovat o vážně nemocného člověka tak, aby mohl plně žít až do posledního dne, aby byly zajištěny jeho potřeby tělesné (paliativní neboli tišící medicína je zde využívána v maximální míře), ale i duševní (intimita jednolůžkových pokojů, možnost stálé přítomnosti blízkých lidí, klidné a citlivé jednání personálu) a duchovní (možnost pozvat kněze k lůžku klienta). Klid, důstojnost, intimita, respekt a vysoká odbornost - to je hospic, dům, kde člověka na jeho poslední cestě provázejí s úctou a lidskostí.

Dovolte, abych vás pozvala na pomyslnou prohlídku mosteckého hospicu. Viděli byste třípodlažní pastelově zbarvený dům se zahradou plnou ovocných stromů a s terasou, na které při pěkném počasí můžete spatřit klienty na kolečkových křeslech i postelích, jak si povídají se sestřičkami a užívají sluníčka. Uvnitř domu by vás jistě oslovila atmosféra vlídného klidu a barev: na zdech jsou dětské obrázky a keramika, textilie v sedacím koutu a na oknech svítí příjemnými teplými barvami, ve společenské místnosti je kromě klavíru stále nějaká výstava obrazů či fotografií. V moderní kapli se každý pátek konají bohoslužby, poměrně často jsou zde i koncerty, například kostelních pěveckých sborů.

Vlastně byste první příjemný dojem získali už za dveřmi: v recepci se střídají dvě empatické a vlídné ženy, které podávají informace, nabídnou drobné občerstvení a často vyslechnou člověčí stesky. Jednu z nich doprovází malý pudlík, který je, stejně jako psík vrchní sestry, kontaktním milým „členem hospicového týmu".

Ostatně, má-li klient hospicu doma zvířecího miláčka, smí si ho vzít k sobě na pokoj, pokud on nebo jeho blízcí zajistí zvířátku potřebnou péči. Vždyť cílem je, aby se člověk mohl cítit co nejvíc jako doma, aby bylo postaráno o jeho tělo i o jeho city a duši co možná nejlépe. Každý pokoj je vybaven i lůžkem pro doprovázející osobu (ta platí 60 Kč za den a může si zde objednat i stravu). Návštěvy jsou umožněny 24 hodin denně, vřele vítány jsou zde děti. Každý klient obývá svůj barevně vymalovaný pokoj vybavený moderním dřevěným nábytkem, televizorem, telefonem, žaluziemi a sociálním zařízením. Na chodbě je všem k dispozici kuchyňka s lednicí a mikrovlnkou.

Zmínil jste obavu, že jsou hospicové služby dostupné jen majetnějším. Není tomu tak, výše úhrady je stanovena podle klientových příjmů, konkrétní informace podá i telefonicky sociální pracovnice hospicu. Platba je zálohová vždy na měsíc předem, v případě měsíčního příjmu nižšího než 6.000 Kč je možno s vedením hospicu sjednat výjimku - nižší sazbu.

Hospic rovněž nabízí k zapůjčení (za nevysoký poplatek) různé pomůcky usnadňující péči o nemocné, např. sedačku do vany, toaletní židli, chodítko, invalidní vozík či antidekubitní matraci. K dalším službám zde patří i hospicová poradna, která může nemocným nebo jejich blízkým poskytnout cenné rady jak z oblasti ošetřovatelské, tak třeba i poradenství pro styk s úřady.

Jakékoliv konkrétní dotazy ohledně případného přijetí pacienta do hospicu vám ochotně zodpoví sociální pracovnice Mgr. Kateřina Lainová na telefonních číslech 476 000 167 nebo 608 009 149 , v mimopracovní době základní informace poskytnou i pracovnice recepce na čísle 476 000 166. Nebojte se zavolat a třeba si telefonicky domluvit návštěvu, abyste si sami pastelový dům stojící poblíž mostecké nemocnice prohlédli a zakusili jeho vlídnou atmosféru. Atmosféru korespondující s tím, že se zde poslední chvíle prožívají s úctou a laskavě. Kdo to zažil, ten plně rozumí děkovným dopisům, které pozůstalí nezřídka zasílají hospicového týmu - za to, jak profesionálně i lidsky ulehčil těžké období svému klientovi i jeho blízkým. Proto opakuji: nebojte se hospicu, nabízí mnoho dobrého a je dostupný pro každého. Bližší informace o něm najdete také na http://www.hospic-most.cz. A jako vždy, na sdílení vašich smutků je také na dosah pomoc - v podobě sluchátka Linky duševní tísně (476 701 444, nonstop). Přeji smutků co nejméně...

Pracovnice linky duševní tísně, Most