1. 06. 2011 - Články -> Linka duševní tísně

svobodný hlas 2. února 2006 strana 4

duševní posilovna: i homosexuál je plnohodnotný člověk

Linka duševní tísně, dobrý večer...Víte, já mám hrozný strach. Nevím si rady. Já jsem na kluky a nikdo to ještě neví. Ani doma. Mám pořád větší hrůzu, že si toho kluci na intru všimnou, že se to provalí a budou mě pak šikanovat. Taky jsem slyšel, že rodiče často takové syny vyženou z domova, když jim řeknou, že jsou homosexuálové. Připadám si hrozně, jsem tak sám. Nevím jak dál, bojím se...

Takhle nějak může začínat linkařský hovor. Většinou je doprovázený smutkem, úzkostí, strachem z budoucnosti, pocitem bezmocnosti. Velmi často se tu objevuje téma dobrovolného odchodu ze života. Mnoho homosexuálů má za sebou sebevražedné pokusy, nemálo jich prožívá trvalé napětí a uvolňuje se pomocí alkoholu a drog. Nejvíce se zpravidla trápí jedinci s vysokou inteligencí a se značnými lidskými kvalitami. Není snadné žít svůj život jako příslušník menšiny...

Menšina, ale zvláštní

Homosexuálům se líbí příslušníci stejného pohlaví. V našem světě tak představují jakousi zvláštní menšinu: příslušníci jiných menšin se narodí třeba s jinou barvou pleti nebo mluví jiným jazykem, takže od malička vědí, že jsou nějak odlišní. Jejich rodina je učí, jak se s příslušností k menšině dá žít, předává jim své zkušenosti. Homosexuál ale svou vrozenou odlišnost objeví sám až na prahu dospělosti a stejně tak se s ní sám musí vyrovnávat. Snaží se to leckdy utajit, věří, že to jde potlačit, aby vyhověl představám okolí. Když si svou menšinovou orientaci přizná a naučí se s ní žít, prodělá takzvaný coming out. Druhou možností je nesmířit se a prožít zbytek života v úzkostech, obavách, osamělosti. A někteří homosexuální muži neboli gayové (čti gejové) dokážou své touhy potlačit, stanou se z nich manželé a otcové, které ale jejich problém stejně většinou „doběhne", byť se zpožděním roků.

Co prožívá mladý člověk při coming outu?

Své zaměření si gayové většinou uvědomí v pubertě, kdy se zejména u chlapců objeví odpovídající erotické fantazie a snění. Mladý člověk se chce se svou poznanou orientací někomu svěřit, nebýt na to sám. Dobré je začít s tím u jednoho blízkého člověka, díky jehož morální podpoře pak bude snadnější informovat další přátele. Klíčovou roli v procesu tohoto odhalování hraje strach z reakce rodičů, kteří většinou nic netuší a logicky prodělají šok. I zde se doporučuje svěřit se nejdřív jednomu z rodičů, od kterého se dá spíš čekat tolerance a přijetí, a o něj se pak opřít při hovoru s druhým rodičem. Zcela odmítavé reakce se sice vyskytují, ale nebývají časté a jen zřídka bývají trvalé. Rodiče většinou potřebují čas, aby si zvykli na novou situaci. Taky se musejí vyrovnat se svou obavou, že jejich syn či dcera to možná bude mít v životě těžší, a s lítostí, že se od nich nedočkají vnoučat. Pořád jsou to ale přece jejich děti, kterým by měli dokázat být oporou na jejich nelehké cestě k sebepřijetí.

Prosím, buďme lidskou oporou...

Homosexualita je jedním z možných projevů lidské sexuality. Není to nemoc ani porucha. Jako zdravotní poruchu totiž lékaři vnímají jen každou takovou orientaci, se kterou není člověk smířen a vyrovnán a která mu působí psychické problémy. Nikdo to nezavinil ani si to nikdo sám schválně nevymyslel. Není to ani hřích, ani morální prohřešek. Homosexuál je plnohodnotný člověk se všemi svými přednostmi a nedostatky jako každý z nás. Jen ho nepřitahují příslušníci opačného pohlaví. Zcela jistě mezi lidmi, které znáte, je několik homosexuálů, o jejichž menšinové orientaci nemáte ani tušení. Oni se totiž vůbec nemusejí podobat karikaturám z vtipů, ve kterých hrává roli zženštilý směšný přihlouplý muž nebo hrubá neatraktivní až odpudivá žena (sama jsem ostatně byla mnohokrát pobaveným svědkem toho, jak se cizí ženy snažily „ulovit" mého výborného kamaráda, pohledného a mužně vypadajícího gaye, a naprosto netušily, že plýtvají energií...).

Gayům, jejich rodinám i přátelům chci doporučit následující internetové stránky: www.kluci.cz, gay.iniciativa.cz, www.stud.cz . Linka duševní tísně působí kromě svého všeobecného zaměření také jako celostátní gay/lesbická linka, nabízející mimo jiné kontakty na psychology a sexuology. Upřímně přeju všem menšinově orientovaným lidem, aby cítili co nejvíc přijetí od svých blízkých, jakož i od všech ostatních. Aby jim nikdo nezabraňoval v prožití plného a šťastného života.

Sylva Vozábová