1. 06. 2011 - Články -> Linka duševní tísně

strana 4 1. září 2010 svobodný hlas

pohotovost pro bolavou duši

 

Je mi 21 let a netěší mne život. Je mi všechno jedno, necítím radost, nejradši bych celý den prospala. Na základce jsem byla šikanovaná, pak stále osamělá. Jsem nula, která nemá lidem co nabídnout. Na internetu jsem se informovala, že mám asi sociální fobii, depresi, autistické rysy...Je nějaká šance se z toho dostat? Kde mám hledat pomoc? (Michala, Žatecko)

 

Dobrý den, Michalo! Šance určitě je. A ne malá. Na rozdíl od angíny nebo zlomené nohy je to ale u bolavé duše bohužel obtížnější a časově náročnější jak s diagnostikou, tak i s léčbou. Což ale neznamená nic víc ani nic míň, než že je o něco víc potřeba hledat, zkoušet, věřit a nevzdávat. Vy jste už na své cestě za pomocí udělala nějaké kroky. Ty kroky vás ale současně musely dost znejistit - vždyť každý oslovený odborník říkal něco jiného?! Připomnělo mi to situaci, kdy jsem čekala na výsledky vyšetření štítné žlázy, mrkla se mezitím na nějaké informace na netu...a hlava mi šla kolem, protože skoro všechny možné formy nefunkční štítné žlázy jsem na sobě dohledala, včetně nepříznivých prognóz léčby. Pak přišly výsledky, vše bylo v pořádku a teprve pak ze mne hrůza spadla. A došlo mi, co se událo: že i když jsem jako vstupní data poskytovala pravdivé údaje, tak mi prostě mohly vyskočit scestné závěry - protože jsem laik a vidím jen střípek reality, bez dalších souvislostí a bez vědomí váhy jednotlivých detailů. Myslím, že u vás se mohlo odehrát něco podobného: že prostě jednotliví oslovení odborníci reagovali na konkrétní vstupní data, která jste jim poskytla. Dostali tak od vás střípek, který o vás jistě vypovídal pravdivě, ale přece jen to byl pouze střípek ze složité mozaiky vaší duše...

Mozaika duše je pestrobarevná a složitá. Věci spolu proto mohou rozmanitě souviset a příčina současných obtíží může být opravdu postupně léta splétaná z mnoha vlákének. Která se ale může s odbornou pomocí povést zase postupně pěkně zpátky rozmotat a duši osvobodit! Myslím třeba na vaši bolestnou zkušenost se šikanou: zrovna ta se mohla stát jedním z důležitých vláken dnešního dusícího provazce. Vždyť kdo by bez následků mohl dlouhodobě snášet odmítání, ubližování, ponižování...taková situace může hravě vyústit v pocit, že jsem k ničemu, nemám lidem co nabídnout, kdo by o mne mohl stát, já můžu lidem jen přinášet negativa...

Zmínila jste depresi. Některé příznaky by na ni mohly ukazovat. Ale zase: MOHLY BY. Dobré by bylo, kdybyste si dokázala otevřeně promluvit s psychologem, protože ono je opravdu hodně věcí, kterých si odborník může všimnout, ptát se na ně, vylučovat je atd. Pak může i jeho závěr být daleko bližší pravdě. Napoprvé třeba může podle mnoha příznaků spatřit depresi, ale postupně může spolu s vámi objevovat cesty, které k té depresi vedly (třeba právě ta šikana, pocuchané sebevědomí aj.). A když se na těch příčinách začne postupně pracovat, může i deprese ustupovat. Prostě je to složité a rozhodně ne černo-bílé. Odborník by taky poznal, jestli by třeba už nebylo vhodné na čas vám ulevit nějakými léky. V případě deprese je dočasně narušena „chemie v mozku", nedostává se serotoninu, což moderní antidepresiva navracejí do normálu, aniž došlo k nějakému utlumení nebo k návyku. Potřebu medikace ale skutečně nejde zodpovědně posoudit přes net, i kdyby vám člověk chtěl sebevíc pomoct.

Kdo vám tedy může pomoci? Psycholog nabízí léčbu psychologickými prostředky (tj.psychoterapii) - rozhovorem, společným hledáním příčin a souvislostí, takže si člověk hlouběji uvědomí podstatu svých obtíží a učí se jim účinněji čelit vlastními silami a pracovat na sobě. Samozřejmě se taky může stát, že člověku dotyčný odborník něčím nesedne, že prostě to mezi těmi dvěma nějak drhne a nezafunguje. Prostě proto, že kromě té odbornosti je to i člověk a něčím nás může zneklidňovat, štvát, třeba nám může připomínat někoho protivného z našeho okolí. Pokud se to stane, znamená jen, že si dva lidi nesedli, a naprosto nic to nevypovídá o klientovi. V takovém případě je potřeba prostě zkoušet hledat dál. Řada psychologů pracuje „na pojišťovnu", stačí mít doporučení od praktického lékaře. Druhým vhodným odborníkem je psychiatr, který má k dispozici léky, pokud jich je zapotřebí. A kdybyste měla obavy z prvního kontaktu s vybraným psychologem, zkuste si připomínat, že se podobně někdy cítí každý. Věřte, že psychologovi je vaše nejistota jasná a bude se snažit ji co nejvíc zmírnit a navodit atmosféru k budování důvěry.

Smutno mi bylo při čtení vaší zmínky o tom, jaká jste nula, jak nemáte co nabídnout. Moc bych vám přála, abyste z tohohle tunelu začala nacházet postupně cestičku ven. Nemůžu vás přesvědčovat, že to tak není, ale sama jsem pevně přesvědčená, že každý z nás je úžasnou neopakovatelnou individualitou, takový jaký je, se vším všudy. Moc vám přeji, abyste našla sílu se s odbornou pomocí začít osvobozovat od břemen, která vás stahují dolů, protože ve vás jistě má co rozkvést. Jako na jaře po dlouhé zimě. Bojujte za své jaro v duši, hledejte pomoc a vytrvejte, držíme vám palce!

Pracovnice Linky duševní tísně Most