5. 04. 2011 - Články -> Titulní strana

 

 Snižování rizika u kuřáků marihuany pomocí vatových filtrů      

Preventivní program je zaměřen na uživatele (kuřáky) marihuany a konopných produktů určených ke kouření (hašiš, konopný olej atd.). Cílem této prevence je snížení rizik u kuřáků marihuany pomocí vatových filtrů zejména ve vztahu k dopadům na jejich dýchací a oběhovou soustavu. K tomuto účelu by měly sloužit vatové filtry místo běžně užívaných filtrů z papíru o větší gramáži. Filtry běžně používané v marihuanových cigaretách slouží výhradně k mechanickému zachytávání nadrceného materiálu, který se pak při kouření nedostává do úst. Druhou funkcí běžně používaných filtrů je ochlazování vdechovaného kouře. Vatové cigaretové filtry výše uvedené funkce zachovávají a navíc souží jako ochrana před dehtem a dalšími škodlivými látkami vznikajícími při hoření. Z hlediska vlivu vatového filtru na účinnost není známa žádná vědecká studie dokazující, že užití vatového filtru snižuje účinek vykouřené marihuany. 

Kuřákům budou zdarma nabízeny sety v malém plastovém pytlíku, které budou obsahovat 4 kusy středních "klasických" vatových cigaretových filtrů tl. 6 mm a 1 kus filtru tl. 8 mm. Délka obou druhů filtrů je 15 mm. Celý set bude doplněn vloženým informačním štítkem s logem organizace, kontaktním údajem (internetová adresa) a nápisem „s filtrem šetříš svoje plíce". Druhá strana informačního štítku pak bude obsahovat graficky stylizovaný obrázek s motivem vztahujícím se ke konopné kultuře - tento obrázek je do setu přidán z důvodu zachycení a udržení pozornosti a zájmu kuřáků marihuany. Celý set včetně návrhu a tisku informačních štítků bude vyráběn pracovníky o. s. Most k naději. Potřebné informace k setu (funkce filtrů, způsob použití atd.) budou sdělovat pracovníci ústně, nebo bude k setu doplněn tištěný informační leták (distribuce setů pak bude možná i bez přítomnosti pracovníků o. s. Most k naději).

Důležitý je fakt, že se vatové filtry dají použít nejen k balení cigaret, ale jsou vhodné též do značného množství dýmek - spojení filtrů např. s malými skleněnými dýmkami (tzv. skleněnkami) představuje značně efektivní způsob snížení rizik v souvislosti s kouřením marihuany - nedochází ke spalování papírku, celkový objem vykouřené marihuany je ve srovnání s jointem obvykle menší.

Z hlediska nákladů se cenová kalkulace na jeden kompletní set pohybuje pod hranicí 2 Kč včetně DPH - tato cena platí při výrobě setů v řádech desítek kusů, kdy budou používány vatové filtry zakoupené v maloobchodní síti v baleních po 100 až 120 kusech. Finanční nenáročnost filtrů lze vnímat pozitivně i ve vztahu ke kuřákům - používání filtrů by pro ně nemělo znamenat žádnou významnější finanční zátěž (řada kuřáků marihuany kouří též vlastnoručně balené tabákové cigarety, do kterých většinou vatové filtry používají - v těchto případech jde tedy pouze o to naučit je tyto filtry používat).

Ze subjektivního hlediska dochází při užívání vatových filtrů v marihuanových cigaretách k dílčímu snížení intenzity a "šíři" chuti. Kouř je naopak ve srovnání s klasickými filtry značně chladnější a méně dráždivý. Vlivem chladnějšího kouře často dochází u zkušených kuřáků marihuany k tomu, že když poprvé použijí vatový filtr do marihuanové cigarety, tak naráz vdechnou příliš mnoho kouře a rozkašlou se (to je způsobeno tím, že se při vdechování řídí především teplotou kouře) - tento efekt pak může být ve srovnání s klasickými filtry vnímán jako obtěžující a nekomfortní. Ve většině případů se však kuřáci rychle adaptují a během několika vdechnutí kouře (tj. během jedné cigarety) si zvyknou na to, že kouř je chladnější a je tak tělesně "méně cítit" v plicích.

Druhotným efektem při užití vatového filtru je orientační schopnost uživatelů posoudit kvalitu marihuany - při užití méně kvalitní marihuany (zejména té, která obsahuje zbytky hnojiv, boosterů a jiných látek používaných zejména při komerčním pěstování a při neodborném pěstování např. v hydroponických a aeroponických systémech) se vatový filtr zbarvuje do hnědočerné až černé. Při užití kvalitní marihuany neobsahující velké zbytkové množství hnojiv má filtr tendenci zbarvovat se do žlutohněda. Tento jev je uvedený na základě zkušeností některých uživatelů marihuany, kteří dlouhodobě vatové filtry používají - nelze ho však doložit (ale ani vyvrátit) výsledky vědeckých studií.

Z hlediska možných rizik, která by bránila v rozšíření užívání filtrů u kuřáků marihuany nebo by snižovala jejich motivaci k vyzkoušení filtru, lze jmenovat obecnou tendenci každé (sub)kultury ke konservativismu, mírné snížení chuti kouře, potřebu naučit se mírně odlišnou techniku kouření a zejména obavu kuřáků před snížením účinků. Negativně může občas působit to, že pokud se při balení marihuanová cigareta u vatového filtru "příliš utáhne", dojde k tomu, že joint špatně "táhne" a může dojít i k výskytu kapiček dehtu na koncové ploše filtru. Opomíjena by neměla být ani otázka konformismu, která v tomto případě může působit v negativním směru.

Jako výhodná se jeví možnost doplnění výše popsaného preventivního programu o distribuci informačních letáků týkajících se obecnějšího preventivního působení na uživatele marihuany.

Celkově lze tento preventivní program označit jako finančně nenáročný a vzhledem k velikosti cílové skupiny též potřebný a opodstatněný. V rámci dané problematiky a prostředí České republiky lze konstatovat, že se jedná též o program pionýrský a bezprecedentní.
autor: Michal Nesládek je terénním pracovníkem Mostu k naději o.s.